This site is associated with Kerala PSC Helper.com, Here you can Read and Download Previous Question Papers of Various Examination Conducted by Kerala PSC and Other important Organisations.

Degree Level Exam - 4

Releted Posts With this Label


1. If seeds are ploughed very deep in soil they do not germinate because of
(a)  lack of Nitrogen (b)  lack of Oxygen
(c)  excess of minerals (d)  deficiency of light
2. The transfer of capital to Devagiri from Delhi by Mohammad-bin-Tughlaq had one good effect. What is that?
(a)  The nobles were put in their place
(b)  The country could now be governed from a central place
(c)  The Deccan could now be brought under control
( d ) Cultural interaction between the North and the South was encouraged to take place
3. Sher Shah Suri encouraged Trade and Commerce in the country by:
(a)  renovating the Grand Trunk Road
(b)  building Sarais for the travellers and merchants to stay
(c)  making the provincial governors and other officials responsible for the         protection of merchants going through their territory
(d)  All the above
4. Shajahan’s reign is regarded as a Glorious epoch in the history of the empire.  Which one of the following
achievements has given lasting glory to his reign?
(a)  Architecture (b)  Administration
(c)  Trade and Commerce (d)  Conquests in the Deccan
5. The most noteworthy difference between the Cholas and other Indian rulers of the time is seen in the
(a)  Cholas’ encouragement of Trade and Commerce
(b)  the strong navy which the Cholas maintained
(c)  Cholas’ encouragement to local self-government in villages
(d)  Cholas’ patronage to scholars and priests
6. The British Indian Government paid the maximum attention to:
(a)  Development of Trade and Commerce in the country
(b)  Modern education in India
(c)  Maintenance of law and order in the country
(d)  Improvement in the living conditions of the people
7. The Nilgiris are part of the
(a)  Eastern Ghats (b)  Western Ghats
(c)  Vindhyachal (d)  Tamil Nadu Hills
8. Which of the statements best regards the consequences of the movement of the earth is not correct?
(a)  Rotation of the earth causes variation in the duration of days and nights
(b)  Revolution of the earth is the cause of the change of seasons
(c)  Rotation of the earth is the cause of days and nights
(d)  Rotation of the earth affects the movement of winds and ocean currents
9. Which one of the following statements is true about glaciers?
(a)  Glaciers occur in areas having a permanent cover of snow and ice
(b)  The height above which there is permanent cover of snow and ice is called the
       snow line
(c)  Glaciers are the moving masses of ice and snow
(d)  All the above
10. Climate of a place is dependent on several factors.  Which one of the following is the most significant?
(a)  Distance from the sea (b)  Direction of winds
(c)  Latitude (d)  Ocean currents
11. The major fishing grounds are:
(I)  North-West Pacific (II)  North-West Atlantic (III)  North-East Atlantic (IV)  Indian ocean
(a)  I and III (b)  I, II and III
(c)  I, II and IV (d)  All four
12. The retreating monsoon withdraws itself from:
(a)  theWest coast to the East coast
(b)  North-East India to the west coast
(c)  the North to the South
(d)  North-West India to Bengal and then to Kerala
13. Which is India’s most urbanised State?
(a)  Kerala (b)  Maharashtra
(c)  Punjab (d)  Karnataka
14. The Periyar Game Sanctuary in Kerala is renowned for
(a)  Tiger (b)  Lion  (c)  Wild elephant (d)  Spotted deer
15. The apparent weight of a man in a lift is less than his real weight
(a)  when the lift is going down with uniform acceleration
(b)  when the lift is going up with uniform acceleration
(c)  when the lift is stationary
(d)  at no time
16. A sharp knife cuts more easily than a blunt knife because
(a)  it exerts less pr  essure (b)  it exerts more pressure
(c)  of the law of inertia (d)  it is easy to handle
17. The freezer in a refrigerator is fitted near the top:
(a)  to keep it away from the heat compressor which is near the bottom
(b)  because of convenience
(c)  so that it can cool the whole interior by setting up convection currents
(d)  without any specific purpose
18. Cloudy nights are warmer than clear nights because:
(a)  clouds prevent radiation of heat from ground and air
(b)  oxygen contained in the air is decreased
(c)  of the moisture present in the atmosphere
(d)  clouds are good conductors of heat
19. A person cups his hand around the mouth when shouting because:
(a)  sound energy is then directed in one direction
(b)  sound increases in volume
(c)  pitch of the sound increases
(d)  the action has no bearing on sound
20. Why is it dangerous for a man to stand too close to the speeding train?
(a)  he may be shocked by the speed and noice
(b)  the atmospheric pressure outside may push him against the train
(c)  he may slip and dash against the train
(d)  it is not at all dangerous
21. The Sardar Sarovar Dam is being constructed on the river:
(a)  Cauvery (b)  Narmada
(c)  Tapti (d)  Krishna
22. Opposition to the construction of big dams has been mounting in India because
(a)  they displace big chunks of population
(b)  they are very costly
(c)  they do extensive ecological damage
(d)  they interfere with the flow of rivers
23. Which of the following does not belong to G-8?
(a)  France (b)  Italy
(c)  Japan (d)  Australia
24. Multi-national means:
(a)  a person having passports and visas of many countries
(b)  a person having property in many countries
(c)  a company operating in more than one country
(d)  a person holding citizenship of more than one country
25. The Bodo tribals live mostly in:
(a)  Meghalaya (b)  Assam
(c)  Tripura (d)  Manipur
26. Who amongst the following wrote the book Train to Pakistan?
(a)  Mulk Raj Anand (b)  Khushwant Singh
(c)  Vikram Seth (d)  Ruskin Bond
27. How many countries are members of SAARC?
(a)  5 (b)  7 (c)  8 (d)  10
28. Salam Bombay, a widely acclaimed film is directed by:
(a)  Kumar Sahani (b)  Mani Kaul
(c)  Gautam Ghosh (d)  Mira Nair
29. The common technique employed in determining the age of archaeological specimens is: 
(a)  Radio-carbon dating (b)  Ultrasonic method
(c)  Chemical analysis (d)  Radio-phosphor dating30. Wisdom teeth normally appear in the age group of:
(a)  1-6 years (b)  8-12 years (c)  17-30 years       (d)  35-60 years
31. The World Food Programme is meant to:
(a)  keep a buffer stock of food grains
(b)  serve as a food bank for countries not able to meet their requirements of food
(c)  regulate the production of food grains
(d)  None of these
32. Which country is called the 'Land of Golden Pagoda'?
(a)  Thailand (b)  Cambodia (c)  Japan (d)  Myanmar
33. Which of the following statements about the OPEC is not correct?
(a)  Its membership is open to all country
(b)  It was formed in 1960
(c)  It was formed to control production and pricing of crude oil
(d)  It has been successful in determining world oil prices to a large extent
34. Consider the following relationships and decide which one is wrong:—
(I)  Consumer Price Index—Inflation; 
(II)  Export Concessions—Fiscal Policy; 
(III)  Income-tax—Monetary Policy;
(IV)  Income—Standard of Living;
(V)  Deficit Budgeting—Inflation.
(a)  I and V are wrong (b)  II and III are wrong
(c)  III is wrong (d)  All are correct






ANSWERS


1. (b) 
2. (b) 
3. (d)
 4. (b) 
5. (c) 
6. (c)
7. (b)
 8. (a) 
9. (d) 
10. (c) 
11. (d) 
12. (a)
13. (b) 
14. (c) 
15. (a)
16. (b) 
17.  (c) 


 18.  (a)
19. (a) 
20. (b) 
21. (b) 
22. (c) 
23.  (d) 
24. (c)
25. (b) 
26. (b) 
27.  (c)  
28. (d) 
29. (a) 
30. (c)
31.  (c) 
32.  (d) 
33.  (a) 
34.  (b)






Subscribe to KPSC Previous Questions by Email
Get Free Updates:
*Please click on the confirmation link sent in your Spam folder of Email*
Previous
Next Post »
0 Comments for "Degree Level Exam - 4"

 

Name of Post

Aaya Agricultural Assistant Grade 2 AGRICULTURAL OFFICER ARMED POLICE SUB INSPECTOR Assistant Compiler Assistant Electrical Inspector ASSISTANT GRADE II Assistant Labour Officer Assistant Salesman ASSISTANT TRANSPORT OFFICER BANKING ASSISTANCE BEAT FOREST OFFICER BINDER Block Development Officer Block Panchayath Secretary BOAT LASCAR CASHIER CHEMIST (CATTLE FEED PLANT) CIVIL EXCISE OFFICER CLERK/CASHIER CO-OPERATIVE BANK CLERK COMMERCIAL TAX OFFICER Company/Corporation Assistant Grade 2 Confidential Assistant Grade 1 / 2 / 3 Degree Level Exam Divisional Accountant Question DRAFTSMAN CIVIL DRIVER DRIVER CUM VEHICLE CLEANER DRIVER GRADE II DRIVER GRADE II (HDV) DRUGS INSPECTOR DTP OPERATOR Expected Questions Female warden FIELD ASSISTANT FIREMAN (Trainee) HOUSE KEEPER HSA HSA :- ARABIC HSST HSST : COMPUTER SCIENCE HSST : ENGLISH JUNIOR ASSISTANT JUNIOR ASSISTANT CUM TYPIST JUNIOR HEALTH INSPECTOR JUNIOR LAB ASSISTANT JUNIOR SCIENTIFIC OFFICER Kannada KSEB Sub-Engineer LAB ASSISTANT LABORATORY ASSISTANT LABORATORY TECHNICAL ASSISTANT Last Grade Servant LD Typist LDC LDC 2003 LDC 2005 Lecturer LECTURER IN FOOD SCIENCE LIBRARIAN Librarian Grade II LIFT OPERATOR LINEMAN LIVESTOCK INSPECTOR GRADE 2 LOWER DIVISION TYPIST LP SCHOOL ASSISTANT Male Warden Medical Records Librarian Grade II MODEL QUESTIONS Municipal Secretary Grade 3 Munnicipal Secretary OVERSEER PERSONAL ASSISTANT PHARMACIST GRADE 2 Police Constable POSTAL/SORTING ASSISTANT PSC Expected Questions PSC Question Bank REPORTER GRADE II RESEARCH OFFICER Reserve Conductor Sales Assistant Secretariat Assistant SECURITY GUARD SET Exam Special Branch Assistant STENO TYPIST GRADE II STENOGRAPHER Stenographer Grade II SUB INSPECTOR OF POLICE SURVEYOR GRADE II TAILORING INSTRUCTOR Tamil Teaching Posts TRACER TRADESMAN - SURVEY TRIBAL EXTENSION OFICER Typist Grade II VEO
Thanks for Your Visit, Visit Again. DISCLAIMER :- If any of the information available on this blog violates or infringes any of your copyright protection, leave a comment . This blog makes no representations as to accuracy, completeness, correctness or validity of any information on this site and will not be liable for any errors, or delays in this information. The information contained in this blog is subject to change without notice. All the content avilable on this blog is informational purpose only.Reproduction and republishing of contents from here to any other websites or blogs is strictly prohibited.
Template By Kunci Dunia