This site is associated with Kerala PSC Helper.com, Here you can Read and Download Previous Question Papers of Various Examination Conducted by Kerala PSC and Other important Organisations.

Municipal Secretary Grade 3 Part - 1

Releted Posts With this Label

l. A Police Officer can arrest a person without warrant. When'?
(a) Any person is actually concerned or is reasonably suspected to be concerned in a cognizable offence.
(b) Any person who has escaped fromlawful custody.
(c) Any person obstructing a Police Officer in the discharge of his duties.
(d) All the above
2. Prosecution foroffences against marriage can be initiated only on a complaint by:
(a) Person aggrieved by the offence
(b) Husband and wife
(c) The Priest who conducted the marriage
(cl) All the above
3. The doctrine of ‘autorefois acquit’ and ‘autrefois convict’ is incorporated in:
(a) Article 20 (2) and Section 300 Cr.RC.
(b) Article 20 (3) ’
(c) Article 22 (2)
(d) All the above _
4. Anticipatory bail under Section 438 Cr.P.C. can be granted by:
(a) High Court
(b) Court of Sessions
(c) Supreme Court
(d) High Court and Court of Sessions
5. An application u/s 125 Cr.P.C. for obtaining maintenance must be submitted within: ’
(a) Six months after the divorce, desertion or neglect.
(b) No period of limitation
(c) One year after the divorce or desertion or neglect
(d) Three years of the divorce, desertion or neglect V
6. Section 303 was struck down by the Supreme Court in: ’
(a) Jai Dev vs, State of Punjab
(b) Bachan Singh vs State of Punjab
(c) Mithu vs State of Punjab
(d) Mohan Singh and others vs State of Punjab.
7. ‘J ointliability requires common intention but not the same intention or similar intention’ is stated in: ‘
(a) Section l4l LRC (b) Section 34 I.P.C
(c) Section 149 I.P.C (d) Section 35 I.P.C
8. A violation of a.nother’s patent right is called;
(a) Mischief (b) Tresspass
(c) lnfringment (d) Fraud
9. Which'Sccti0n of the Indian Penal Code defines ‘Culpablc Homicide! ?
(a) Sec. 299 (b) Sec. 300
(c) Sec. 301 (d) Sec. 302
10. Section 304-B IPC came into operation from:
(a) 1984 (b) 1985
(c) 1986 (d) 1987
1 1. Sale of obscene objects to young persons is an offence under:
(a) Sec. 293 (b) Sec. 294
(c) Sec. 294-A (d) None of the above
12. Which offence when completed is not punishable under the Indian penal Code?
(a) Adultery (b) Bigamy
(c) Suicide (d) Poligamy
13. Criminal Laws (Amendment) Acts 1983 and 1986have added twonew sections to the Evidence Act. They are:
(a) 112-A and 113-A
(b) 113-A and 114-A
(c) 114-A and 112-A .
(d) 112-A and 114-A
l4. Who drafted the Indian Evidence Act?
(a) Sir James Stephen (b) Lord Maculey
(c) Sir Henry Maine (d) Jeremy Bentham
l5. Dying Declaration is contained in the EvidenceAct:
(a) Sec. 32 (l) (b) Sec. 32 (2)
(c) Sec. 32 (3) (d) Sec. 32 (4)
16. The Section that lets in a statement which leads to cruicial discovery whether it amounts to confession or not is'?
(a) S. 27 Evidence Act
(b) S. 28 Evidence Act V
(c) S. 29 Evidence Act
(d) S. 30 Evidence Act
17. The article which provides the right of participation of workers in management of industries is
(a) Article 43 (b) Article 43-A
(c) Article 44 (d) Article 45
18. The Section of the T.R Act 1882 which states that the provisions regarding transfer for benefit of unborn persons is:
(a) Sec. 6 (b) Sec. 13
(c) Sec. 18 r (d) Sec. 24
19. In Kesavananda Bharati vs. State of Kerala (A.l.R. 1973 SC 1481) the Supreme Court of India held that:
(a) 24th, 25th and 29th Amendments were valid. The power of Amendment is plenary.It includes within itself the power to add alter or repeal the various articles of the constitution including those relating to fundamental rights.
(b) There is no power to amend or alter the Basic structure of the constitution
(c) There is no inherent or implied limitations on the power of amendment under Article 368.
(d) All the above
20. Sale is dciincd in
(21) Soc. 52 TPAct (b) Sec. 53 TPAct
(c) Sec. 54TPAct (d) None of thc above
2 l. Where was Nalanda University situated?
(a) Near Karachi (b) Near Patna c
(c) Near Mysore (d) Near Delhi
22. Which Muslim ruler was keen to have friendly relations with the Rajputs?
(a) Akbar (b) Humayunt
(c) Babar (d) Aurangzeb
23. The most important grarnmarian of Ancient India was:
(a) Panini (b) Manu
(c) Kautilya V (d) Ramanuja ·
24. Against whom was the American War of Independence fought?
(a) Spanish (b) Portuguese
(c) French (d) English
25. Which one of the following was not the result of Dandi March?
(a) The British decided to leave India
(b) People started violating all the repressive laws
(c) Important leaders were arrested
(d) Congress was declared an illegal organisation.
26. Which British Prime Minister gave the Communal Award?
(a) Winston Churchill
(b) Nevelle Chamberline
(c) Ramsay Mac Donald
(d) Stanley Baldwin
27. Who is called the father of Indian Renaissance?
(a) Rabindra Nath Tagore
(b) Raja Ram Mohan Roy
(c) Mahatma Gandhi
(d) Swami Vivekananda
28. When can a Governor issue an ordinance? ,
(a) Whenever he likes V
(b) Whenever the Chief Minister asks him
(c) Whenever there is disorder in the State
(d) Whenever State Legislature is not in session and the Governor is satisfied that immediate action is needed .
29. From the Constitutionof which of the following countries the idea of Directive Principles of State Policy was borrowed by the framers of the indian Constitution?
(a) Germany (b) Ireland
(c) Britan (d) Canada
30. What is meant by Contigency Fund of India'?
(a) Fund meant for Emergency
(b) Fund to be distributed among the States
(c) Fund to used by the Union Government
(d) A Fund placed at the disposal of the President by a law of the Parliament to enable him to make advances to meet unforseen expenditure
31. Which of the following is not one of the functions of the Election Commission?
(a) Preparation of electroral roll
(b) According to recognition to political parties
(c`) Selecting candidates for contesting elections
(d) Alloting symbols to the political parties
32. According to the provisions of the Constitution of India the Parliament is composed of:
(a) Lok Sabha and Rajya Sabha
(b) Lok Sabha, Rajya Sabha and the President of India
(c)All members of Rajya Sabha and only the elected members of Lok Sabha
(d) All members of Lok Sabha and onlir the elected members of Rajya Sabha
33. What is the system of governance in the Panchayati Raj set-up?
(a) Single—tier system of local self- govemment at village level
(b) ` Two-tier system of local self-government at the village and block level
(c) Three-tier structure of local self- govemment at the village, block and district levels.
(d) Four·tier system of self-govemment at the village, block, district and state levels.
34. The Panchayati Raj institutions depend for funds mainly on:
(a) Government Finances
(b) Local Taxes
(c) Property Taxes
(d) Special Taxes
35. Which committee! commission had recomended t.he present system of Panchayathi Raj
(a) Mandal Commission
(b) Ashoka Mehta Committee
(c) Balwant Rai Mehta committee
(d) None of these
36. What is dry ice?
(a) Calcium Hydroxide
(b) Solid Carbon Dioxide
(c) Sodium Hydroxide
(d) None of these
37. WThe conversion of substance directly from solid to vapor state is known as:
(a) Decomposition (b) Vaporisation
(c) Sublimation (d) Ionisation
38.The main constituent ofhaemoglobinis:
(a) Iron (b) Chlorine
(c) Calcium (d) Phosphorus
39. In which of the following situations is the friction V exerted by the road disadvantageous?
(a) When a child walks on the road
(b) When a driver stops the bus
(c) When a car intends to slow down
(d) When a car intends to accelerate
40. Dialysis is used for the treatment of:
(a) Diphtheria (b) Brain diseases
(c) Heart diseases (d) Kidney failure
41. Which part of the constitution contains the provisions relating to fundamental duties?
(a) Part III (b) Part IV
(c) PartIV-A (d) PartV
42. The defnition of ‘ State’ under Article l2 includes:
(a) Executive legislature and judiciary
(b) Every Governmental Organisation, Company, Society and also includes judiciary
(c) Only executive legislature, but not judiciary
(d) None of the above
43. The First President of the Constituent Assembly was:
(a) Dr. B .A. Ambedkar
(b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Alladi Kuppuswamy
(d) Sachidananda Sinha
44. ‘Creamy Layer’ concepts was expounded by the Supreme Court in:
(a) Indira Sawhni vs. Union of India
(b) Balaji vs. State of Mysore
(c) Devadasan vs. Union of India
(d) Akhil bharatiya Karmachari Sangh vs. Union ofindia ·
45. In Bijoe Emmanual vs. State of Kerala, the issue related to application of:
(a.) Article l9(l )d    (b) Article l9(I)g
(c) Article 25 (I)      (d) None of the above
46. Anicle l9(1) gives:
(a) Seven freedoms (b) Six freedoms
(c) Five freedoms (d) Four freedoms
47. In A.K, Gopalan vs. State of Madras the vallidity of the P.D. Act. 1950 was challenged as it amounted to the violation of:
(a) Article l9(l)d (b) Article l9(l)(c)
(c) Article 21 (d) All the above
48, Article 20(3) gives the protection against self incrirnination to:
(a) Awitnesses
(b) Accused in criminal cases
(c) Defendants in civil cases
(d) None of the above A
49. The Supreme Court held that the protection of life in article 21 includes the right to livelihood in:
(a) Olga Tellis vs. Bombay Municipal Corporation
(b) M. Chagganlal vs, Greater bornbay Municipal Corporation.
(c) Prem Shanker Shukula vs. Delhi 1 Administration
(d) Virendranath Gupta vs. Delhi Administration
50, While providing protection of life and personal liberty to the citizens, the terms, ‘due process of law’ have been used in:
(a) Indian Consitution
(b) American Federal Constitution
(c) Australian Constitution
(d) The Charter of United Nations
ANSWERS
1. d,
2. a,
3. a,
4. d,
5. b,
6. c,
7. b,
8. c,
9. a,
10. c,
11. a,
12. c,
13.b,
14. a,
15. a,
16.a,
17. b,
18. b,
19. d,
20. c,
21. b,
22. a,
23. a,
24. d,
25. a,
26. c,
27. b,
28. d,
29. b,
30. d,
31. a,
32. b,
33. c,
34. a,
35. c,
36. b,
37. c,
38. a,
39. d,
40. d,
41. c,
42. c,
43. d,
44. a,
45. c,
46. b,
47. d,
48. b,
49. a
50. b
Get Free Updates:
*Please click on the confirmation link sent in your Spam folder of Email*
Previous
Next Post »
0 Comments for "Municipal Secretary Grade 3 Part - 1"

 

Name of Post

Aaya Agricultural Assistant Grade 2 AGRICULTURAL OFFICER ARMED POLICE SUB INSPECTOR Assistant Compiler Assistant Electrical Inspector ASSISTANT GRADE II Assistant Labour Officer Assistant Salesman ASSISTANT TRANSPORT OFFICER BANKING ASSISTANCE BEAT FOREST OFFICER BINDER Block Development Officer Block Panchayath Secretary BOAT LASCAR CASHIER CHEMIST (CATTLE FEED PLANT) CIVIL EXCISE OFFICER CLERK/CASHIER CO-OPERATIVE BANK CLERK COMMERCIAL TAX OFFICER Company/Corporation Assistant Grade 2 Confidential Assistant Grade 1 / 2 / 3 Degree Level Exam Divisional Accountant Question DRAFTSMAN CIVIL DRIVER DRIVER CUM VEHICLE CLEANER DRIVER GRADE II DRIVER GRADE II (HDV) DRUGS INSPECTOR DTP OPERATOR Expected Questions Female warden FIELD ASSISTANT FIREMAN (Trainee) HOUSE KEEPER HSA HSA :- ARABIC HSST HSST : COMPUTER SCIENCE HSST : ENGLISH JUNIOR ASSISTANT JUNIOR ASSISTANT CUM TYPIST JUNIOR HEALTH INSPECTOR JUNIOR LAB ASSISTANT JUNIOR SCIENTIFIC OFFICER Kannada KSEB Sub-Engineer LAB ASSISTANT LABORATORY ASSISTANT LABORATORY TECHNICAL ASSISTANT Last Grade Servant LD Typist LDC LDC 2003 LDC 2005 Lecturer LECTURER IN FOOD SCIENCE LIBRARIAN Librarian Grade II LIFT OPERATOR LINEMAN LIVESTOCK INSPECTOR GRADE 2 LOWER DIVISION TYPIST LP SCHOOL ASSISTANT Male Warden Medical Records Librarian Grade II MODEL QUESTIONS Municipal Secretary Grade 3 Munnicipal Secretary OVERSEER PERSONAL ASSISTANT PHARMACIST GRADE 2 Police Constable POSTAL/SORTING ASSISTANT PSC Expected Questions PSC Question Bank REPORTER GRADE II RESEARCH OFFICER Reserve Conductor Sales Assistant Secretariat Assistant SECURITY GUARD SET Exam Special Branch Assistant STENO TYPIST GRADE II STENOGRAPHER Stenographer Grade II SUB INSPECTOR OF POLICE SURVEYOR GRADE II TAILORING INSTRUCTOR Tamil Teaching Posts TRACER TRADESMAN - SURVEY TRIBAL EXTENSION OFICER Typist Grade II VEO
Thanks for Your Visit, Visit Again. DISCLAIMER :- If any of the information available on this blog violates or infringes any of your copyright protection, leave a comment . This blog makes no representations as to accuracy, completeness, correctness or validity of any information on this site and will not be liable for any errors, or delays in this information. The information contained in this blog is subject to change without notice. All the content avilable on this blog is informational purpose only.Reproduction and republishing of contents from here to any other websites or blogs is strictly prohibited.
Template By Kunci Dunia