This site is associated with Kerala PSC Helper.com, Here you can Read and Download Previous Question Papers of Various Examination Conducted by Kerala PSC and Other important Organisations.

HSST COMPUTER SCIENCE Previous Question

Releted Posts With this Label

 
Question1:-In a BST, the traversal type which would print the values in the nodes in sorted order is :-
A:-Preorder
B:-Inorder
C:-Postorder
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-B
Question2:-The contrapositive of the statement, "You win the game if you know the rules but are not overconfident" is :
A:-If you lose the game then you don't know the rules or you are overconfident.
B:-If you know the rules and are overconfident then you win the game.
C:-A necessary condition that you know the rules or you are not overconfident is that you win the game.
D:-If you dont't know the rules or are overconfident you lose the game.
Correct Answer:- Option-A
Question3:-If L1 be the class of languages accepted by finite state machines and L2 be the class of languages represented by regular expressions then,
A:-L1 ∩ L2 = Φ
B:-L2
⊆ L1 C:-L1 ⊂ L2
D:-L1 = L2
Correct Answer:- Option-D
Question4:-In which one of the following models can requirements be redefined
A:-Spiral Model
B:-Prototyping Model
C:-Waterfall Model
D:-Evolutionary Model
Correct Answer:- Option-B
Question5:-The method adopted by the memory management module of an OS of a computer to periodically collect all the free memory space to form contiguous block of free space is called
A:-Dynamic Memory Allocation
B:-Garbage Collection
C:-Concatenation
D:-Collision
Correct Answer:- Option-B
Question6:-Among the following statements about binary trees which one is NOT true ?
A:-Every non-empty tree has exactly one root node.
B:-Every non-root node has exactly one parent.
C:-Every binary tree has at least one node.
D:-Every node has at most two children.
Correct Answer:- Option-C
Question7:-DRAM is used as main memory in a computer system because it
A:-needs refreshing circuitary
B:-consumes less power
C:-has higher speed
D:-has lower cell density
Correct Answer:- Option-C
Question8:-8251 is a
A:-UART
B:-USART
C:-Programmable interval timer/counter
D:-Programmable Interrupt Controller
Correct Answer:- Option-B
Question9:-A public key encryption system
A:-Allows only the correct receiver to decode the data
B:-Does not encode the data before transmitting it
C:-Allows only the correct sender to decode the data
D:-Allows only one to decode the transmission
Correct Answer:- Option-A
Question10:-Environment variables can be accessed by
A:-System programs
B:-C programs
C:-Shell scripts
D:-All of these
Correct Answer:- Option-D
Question11:-DML is used for
A:-Addition of new structures in the database system
B:-Manipulation and processing of database
C:-Definition of physical structure of database system
D:-Description of logical structure of database
Correct Answer:- Option-B
Question12:-Suppose that N = {1, 2, 3, ...} be ordered by divisibility, which one of the following subset is totally ordered?
A:-(2, 6, 24)
B:-(4, 15, 30)
C:-(3,5,15)
D:-(2,9,16)
Correct Answer:- Option-A
Question13:-Which among the following searching technique takes O(1) time to locate a data ?
A:-Binary Search
B:-Tree Search
C:-Hashing
D:-Linear Search
Correct Answer:- Option-C
Question14:-The cause for poor response time is
A:-High I/O rates
B:-High paging rates

C:-Process busy
D:-Any of the above

Correct Answer:- Option-D
Question15:-Which among the following statements is false ?
A:-The data dictionary contains the name and description of each data element
B:-Data elements in the database can be modified by changing the data dictionary
C:-The data dictionary is a tool used exclusively by the database administrator
D:-Database administrator normally maintains the data dictionary
Correct Answer:- Option-B
Question16:-The infix expression for the postfix expression x 12 + z 17 y + 42 * / + is :-
A:-x + 12 + z / 17 + y * 42
B:-x + 12 + z / (17 + y)*42
C:-(x + 12 + z)/(17 + y * 42)
D:-x + 12 + z / ((17 + y) * 42)
Correct Answer:- Option-D
Question17:-The basic types of programmable arrays are made of ________________
A:-AND gates
B:-AND gates and OR gates
C:-OR gates
D:-NAND and NOR gates
Correct Answer:- Option-B
Question18:-A COCOMO model is
A:-Complete Cost Estimation Model
B:-Constructive Cost Estimation Model
C:-Common Cost Estimation Model
D:-Comprehensive Cost Estimation Model
Correct Answer:- Option-B
Question19:-The interval between the time of submission and completion of a job is called as ___________
A:-Turnaround time
B:-Waiting time
C:-Response time
D:-Throughput
Correct Answer:- Option-A
Question20:-An assembler is
A:-data dependent
B:-programming language dependent
C:-machine dependent
D:-syntax dependent
Correct Answer:- Option-C
Question21:-The expansion of nested macro calls follows _________ rule
A:-LILO
B:-LIFO
C:-FIFO
D:-priority
Correct Answer:- Option-B
Question22:-Von Neumann architecture is
A:-SISD
B:-SIMD
C:-MIMD
D:-MISD
Correct Answer:- Option-A
Question23:-The device that is used to forward data packets from one network to another is called a _________
A:-Bridge

B:-Hub
C:-Switch
D:-Gateway
Correct Answer:- Option-C
Question24:-Which among the following is the most general phrase structured grammar ?
A:-Context - Sensitive
B:-Context - Free
C:-Regular
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-A
Question25:-When the following instructions have been executed, what will be the contents of register AL ?
MOV BL, 8C
MOV AL, 7E
ADD AL, BL
A:-0A and carry flag is reset
B:-0A and carry flag is set
C:-6A and carry flag is reset
D:-6A and carry flag is set
Correct Answer:- Option-B
Question26:-The first modern computer was called __________
A:-UNIVAC-I
B:-FLOW-MATIC
C:-ENIAC
D:-INTEL
Correct Answer:- Option-C
Question27:-In which of the language paradigms is the addition of two values expressed as (+ 10 20)?
A:-procedural
B:-functional
C:-logic
D:-object-oriented
Correct Answer:- Option-C
Question28:-What is the purpose of this bit of code
void init()
{
...
}
A:-A place to declare variables
B:-A required method in an applet
C:-A class that initializes the applet
D:-Interacting with the user
Correct Answer:- Option-B
Question29:-In Relational Algebra the query that finds customers who have a balance of over 800 is
A:-∏customer_name(σ balance >800(Deposit))
B:-σcustomer_name(∏balance>800(Deposit))
C:-∏customer_name(σbalance>800(Borrow))
D:-σcustomer_name(∏balance>500(Borrow))
Correct Answer:- Option-A
Question30:-Secret-key encryption is also known as
A:-Secret-encryption
B:-Asymmetric encryption
C:-Symmetric encryption
D:-Private encryption
Correct Answer:- Option-D
Question31:-DNS is a
A:-Distributed hierarchical naming system
B:-Vertical naming system
C:-Horizontal naming system
D:-Client Server system
Correct Answer:- Option-C
Question32:-E-commerce is not suitable for
A:-Online job searching
B:-Sale/Purchase of expensive jewellery and antiques
C:-Sale/Purchase of branded clothes
D:-Sale/Purchase of mobile phones
Correct Answer:- Option-A
Question33:-Several factors exist that affect the efficiency of lookup operations in a hash table. Which among the following is NOT one of those factors ?
A:-Size of elements stored in the hash table.
B:-Number of elements stored in the hash table.
C:-Quality of the hash function.
D:-Number of buckets in the hash table.
Correct Answer:- Option-A

Question34:-A DBMS query language is designed to
A:-specify the structure of a database
B:-support end users with English-like commands
C:-support the development of complex applications software
D:-all of the above
Correct Answer:- Option-D
Question35:-Let r be a resource. There are 3 user processes each requiring 2 units of R. Then the minimum number of units of R such that no deadlocks will occur is
A:-4
B:-3
C:-5
D:-6
Correct Answer:- Option-A
Question36:-Assume a cache memory with associative mapping. If the main memory is of 8K bytes and the cache memory is of 2K words, then each word of cache memory is
A:-21 bits
B:-11 bits
C:-16 bits
D:-20 bits
Correct Answer:- Option-C
Question37:-Which of the following is true ?
A:-Stream cipher technique is an encryption technique
B:-Block cipher technique is an encryption technique
C:-Both (A) and (B)
D:-Neither of (A) and (B)
Correct Answer:- Option-C
Question38:-Given a linked list with n elements. Then the time taken to insert an element after an element pointed to by some pointer is A:-O(n log 2 n)
B:-O(1)
C:-O( log 2 n)
D:-O(n)
Correct Answer:- Option-B
Question39:-Let h be a hashing function and is used to hash n keys into a table of size m (given n<=m). Then the expected number of collisions involving a particular key x is
A:-less than 1
B:-less than m
C:-less than n
D:-less than n/2
Correct Answer:- Option-A
Question40:-If L is a lattice, then for every a and b in L which among the following is correct?
A:-a ν (b Λ c) =a
B:-a ν (b ν c) = (a ν b) ν c
C:-a ν b = a Λ b
D:-a ν (b ν c) = b
Correct Answer:- Option-B
Question41:-In the spiral model 'risk analysis' is performed
A:-in every loop
B:-in the first and second loop
C:-before using spiral model
D:-in the first loop
Correct Answer:- Option-A
Question42:-The technique of improving the priority of process waiting in queue for CPU allocation is called _________________
A:-Starvation
B:-Ageing
C:-Revocation
D:-Relocation
Correct Answer:- Option-B
Question43:-PSW is saved in stack when there is a
A:-interrupt recognized
B:-execution of CALL instruction
C:-execution of RST instruction
D:-all of these
Correct Answer:- Option-A
Question44:-The default subnet mask for a Class C network is
A:-127.0.0.1
B:-255.0.0.0
C:-255.255.0.0
D:-255.255.255.0
Correct Answer:- Option-D
Question45:-Which one of the following is NOT an advantage of Distributed System?
A:-Reliability
B:-Incremental growth
C:-Resource sharing
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-A
Question46:-Cache memory is based
A:-on the property of locality of reference
B:-on the fact that references generally tend to cluster
C:-on the heuristic 90-10 rule
D:-all of the above
Correct Answer:- Option-A
Question47:-The language component of DBMS which can be embedded in a program is
A:-the database administrator (DBA)
B:-the data manipulation language (DML)
C:-the data definition language (DDL)
D:-a query language
Correct Answer:- Option-B
Question48:-A computer system that permits multiple users to run programs at same time is _______
A:-Real time system
B:-Time sharing system
C:-Multiprogramming system
D:-Multi tasking system
Correct Answer:- Option-D
Question49:-What is the ouput of the following code segment?
void test()
{
char c;
cin.get(c);
if (c!='\n'){
test();
cout.put(c);
}}
A:-It will print an empty line
B:-The string entered is printed as it is
C:-It will go into an infinite loop
D:-The string entered is printed in reverse order
Correct Answer:- Option-D
Question50:-Which of the following statement is the negation of the statement, "10 is even and -5 is negative"
A:-10 is even and -5 is not negative
B:-10 is odd and -5 is not negative
C:-10 is even or -5 is not negative
D:-10 is odd or -5 is not negative
Correct Answer:- Option-D
Question51:-The __________ sort relatively passes through a list to exchange the first element with any element less than it and then repeats with a new first element
A:-selection sort
B:-quick sort
C:-insertion sort
D:-heap sort
Correct Answer:- Option-B
Question52:-Which among the following is the data structure that is used to check balanced parenthesis in an expression
A:-Stack
B:-Tree
C:-Queue
D:-Array
Correct Answer:- Option-A
Question53:-p

q is logically equivalent to
A:-~q → p
B:-~pνq
C:-~pΛq
D:-~p → q
Correct Answer:- Option-B
Question54:-Which of the following regular expression over {0,1} denotes the set of all strings not containing 100 as substring?
A:-0*1*01*
B:-0*1010*
C:-0*(1*0)*
D:-0*(10+1)*
Correct Answer:- Option-D Question55:-Which one of the following is NOT a size metric?
A:-Cyclomatic complexity
B:-Function count
C:-LOC
D:-Program Length
Correct Answer:- Option-A
Question56:-How many times is the symbol '&' printed by the call sample(4)?
void sample(int i){
if(i>1){
sample(i/2);
sample(i/2);
}
cout<<"&";
}
A:-3
B:-4
C:-7
D:-8
Correct Answer:- Option-C
Question57:-The scheduling policy that is most suitable for a time-shared operating system is :
A:-SJF
B:-Elevator
C:-Round Robin
D:-FCFS
Correct Answer:- Option-C
Question58:-If a node in a BST has two children, then its inorder predecessor has
A:-no child
B:-no left child
C:-no right child
D:-two children
Correct Answer:- Option-C
Question59:-The maximum number of processes that may be simultaneously inside the critical section inorder to avoid race condition is
A:-one
B:-zero
C:-more than two
D:-two
Correct Answer:- Option-A
Question60:-The time required by a sector to reach below read/write head is called as ___________
A:-Seek time
B:-Access time
C:-Latency time
D:-None
Correct Answer:- Option-C
Question61:-Which on of the following TCP/IP protocol is used for transferring e-mail messages from one machine to another?
A:-RPC
B:-FTP
C:-SMTP
D:-RTP
Correct Answer:- Option-C
Question62:-Among the following, which one is used to connect two systems, specifically if the systems use different protocols.
A:-hub
B:-bridge
C:-gateway
D:-repeater
Correct Answer:- Option-C
Question63:-The disadvantage of a pipe is that
A:-It is a one way communication channel
B:-It dies along with the process that created it
C:-It cannot be shared by unrelated processes
D:-All of the above
Correct Answer:- Option-D
Question64:-a subschema expresses
A:-the physical view
B:-the logical view
C:-the external view
D:-all of the above
Correct Answer:- Option-C
Question65:-Given that modules X and Y operate on the same input and output data, then the cohesion is
A:-Procedural
B:-Communicational
C:-Logical
D:-Sequential
Correct Answer:- Option-B
Question66:-Which among the following sorting methods is the most suitable one for sorting a list which is almost sorted
A:-Bubble Sort
B:-Quick sort
C:-Selection sort
D:-Insertion sort
Correct Answer:- Option-A
Question67:-_____________ is the scheduler which selects processes from secondary storage for scheduling
A:-Process scheduler
B:-Short term scheduler
C:-Medium term scheduler
D:-Long term scheduler
Correct Answer:- Option-C
Question68:-Among the following which one is NOT a weighted code?
A:-Binary number system
B:-Excess 3 code
C:-Decimal number system
D:-None of these
Correct Answer:- Option-B
Question69:-LDAP stands for
A:-Large Directory Access Protocol
B:-Lightweight Directory Access Protocol
C:-Large Data Access Protocol
D:-Lightweight Data Access Protocol
Correct Answer:- Option-B
Question70:-EPROM is erased by using
A:-Ultraviolet rays
B:-24 V electric pulse
C:-12 V electric pulse
D:-infrared rays
Correct Answer:- Option-A
Question71:-The language that has recently become the defacto standard for interfacing application programs with relational database system is
A:-4GL
B:-SQL
C:-DBase
D:-Oracle
Correct Answer:- Option-B
Question72:-A translator which performs macro expansion is called as ____________
A:-Micro pre-processor
B:-Macro processor
C:-Assembler
D:-Macro pre-processor
Correct Answer:- Option-D
Question73:-The term 'page traffic' refers to
A:-the movement of pages in and out of memory
B:-number of pages of executing programs loaded in memory
C:-number of pages in memory at a given instant
D:-number of pages required to be brought in at a given page request
Correct Answer:- Option-A
Question74:-The term 'page traffic' refers to
A:-the movement of pages in and out of memory
B:-number of pages of executing programs loaded in memory
C:-number of pages in memory at a given instant
D:-number of pages required to be brought in at a given page request
Correct Answer:- Option-A
Question75:-The running time of the following fragment of code is :
for (int i=0;i<20 data-blogger-escaped-br="" data-blogger-escaped-i=""> for(int j=0;j for (int k=N-2;k cout< A:-O(N log N)
B:-O(log N)
C:-O( N 2 ⎞ ⎠ ⎟
D:-O(N)
Correct Answer:- Option-D
Question76:-Which one of the following proposition is a tautology?
A:-p→(p→q)
B:-pν(q→p)
C:-pν(p→q)
D:-(pνq)→p
Correct Answer:- Option-C
Question77:-Relocatable programs
A:-do not need a linker
B:-can be loaded almost anywhere in memory
C:-can be loaded only at one specific location
D:-cannot be used with fixed partitions
Correct Answer:- Option-B
Question78:-In the write operation of DMA, the data is transferred
A:-from I/O to memory
B:-from memory to memory
C:-from memory to I/O
D:-from I/O to I/O
Correct Answer:- Option-A
Question79:-Which of the following language paradigms allows the programmer to express algorithms derived from a top-down design?
A:-logic
B:-functional
C:-object-oriented
D:-procedural
Correct Answer:- Option-D
Question80:-The following is an example of bool-expression.
A:-x=6
B:-m1.setText("Hello")
C:-cause=bYes
D:-70
Correct Answer:- Option-C
Question81:-If every requirement can be checked by a cost-effective process, then the SRS is said to be
A:-verifiable
B:-complete
C:-traceable
D:-modifiable
Correct Answer:- Option-A
Question82:-In order to sort a list L consisting of a sorted list followed by a few "random" elements, which one of the following sorting methods would be suitable?
A:-Quick sort
B:-Selection sort
C:-Bubble sort
D:-Insertion sort
Correct Answer:- Option-D
Question83:-SIMD organization represents
A:-organization of single computer containing a control unit, processor unit and a memory unit
B:-one that includes many processing units under the supervision of a common control unit
C:-a computer system capable of processing several programs at the same time
D:-none of the above
Correct Answer:- Option-B
Question84:-The view of total database content is
A:-External view
B:-Physical view
C:-Internal view
D:-Conceptual view
Correct Answer:- Option D
Question85:-Quick sort algorithm belongs to the _______________ design technique.
A:-Backtracking
B:-Dynamic programming
C:-Greedy
D:-Divide and Conquer
Correct Answer:- Option-C
Question86:-Among the following, which one is NOT a regular expression?
A:-(1+2+0)*(1+2)
B:-[(0+1)-(0b+a1)*(a+b)]*
C:-[(a+b)*(aa+bb)]*
D:-(01+11+10)*
Correct Answer:- Option-B
Question87:-Given a 4-input AND gate, how many inputs must be HIGH in order for the output of the logic gate to go HIGH?
A:-any two of the inputs
B:-any one of the inputs
C:-any three of the inputs
D:-all four inputs
Correct Answer:- Option-D
Question88:-Let P be the risk probability, L be the loss, then Risk Exposure(RE) is computed as
A:-RE=P+L
B:-RE=P/L
C:-RE=P*L
D:-RE=2*P*L
Correct Answer:- Option-C
Question89:-Virtual memory is
A:-less efficient in utilization of memory
B:-used in all major commercial operating systems
C:-simple to implement
D:-useful when fast I/O devices are not available
Correct Answer:- Option-B
Question90:-If we are to debug an implementation of a quicksort that is supposed to sort an array in ascending order, after the first partition step has been completed, the contents of the array are in the following order
2 10 1 14 17 24 22 20
A:-The pivot could have been either 14 or 17
B:-Neither 14 nor 17 could have been the pivot
C:-The pivot could have been 17, but could not have been 14
D:-The pivot could have been 14, but could not have been 17
Correct Answer:- Option-A
Question91:-An n-bit microprocessor has
A:-n-bit program counter
B:-n-bit ALU
C:-n-bit address register
D:-n-bit instruction register
Correct Answer:- Option-D
Question92:-Which one of the following is NOT a scripting language?
A:-Javascript
B:-HTML
C:-Postscript
D:-XML
Correct Answer:- Option-C
Question93:-Which one of the language paradigms express the addition of two values as (+10 20)?
A:-procedural
B:-object-oriented
C:-logic
D:-functional
Correct Answer:- Option-D
Question94:-In the spiral model 'risk analysis' is performed
A:-before using spiral model
B:-in the first and second loop
C:-in every loop
D:-in the first loop
Correct Answer:- Option-C
Question95:-Merging four sorted files containing 50, 10, 25 and 15 records respectively takes ________ time
A:-O(200)
B:-O(175)
C:-O(125)
D:-O(100)
Correct Answer:- Option-D
Question96:-Which one of the following is NOT a fundamental process state?
A:-blocked
B:-ready
C:-terminated
D:-executing
Correct Answer:- Option-A
Question97:-The circuit that is used to store one bit of data is
A:-Decoder
B:-Register
C:-Encoder
D:-Flip Flop
Correct Answer:- Option-D
Question98:-Average time required to reach a storage location in memory and read its contents is
A:-turnaround time
B:-transfer time
C:-seek time
D:-access time
Correct Answer:- Option-D
Question99:-Using Bubble sort, the number of interchanges required to sort 5, 1, 6, 2 and 4 in ascending order is
A:-7
B:-5
C:-8
D:-6
Correct Answer:- Option-B
Question100:-SRD atands for
A:-Software Requirements Definition
B:-Structured Requirements Diagram
C:-Software Requirements Diagram
D:-Structured Requirements Definition
Correct Answer:- Option-D
Get Free Updates:
*Please click on the confirmation link sent in your Spam folder of Email*
Previous
Next Post »
0 Comments for "HSST COMPUTER SCIENCE Previous Question"

 

Name of Post

Aaya Agricultural Assistant Grade 2 AGRICULTURAL OFFICER ARMED POLICE SUB INSPECTOR Assistant Compiler Assistant Electrical Inspector ASSISTANT GRADE II Assistant Labour Officer Assistant Salesman ASSISTANT TRANSPORT OFFICER BANKING ASSISTANCE BEAT FOREST OFFICER BINDER Block Development Officer Block Panchayath Secretary BOAT LASCAR CASHIER CHEMIST (CATTLE FEED PLANT) CIVIL EXCISE OFFICER CLERK/CASHIER CO-OPERATIVE BANK CLERK COMMERCIAL TAX OFFICER Company/Corporation Assistant Grade 2 Confidential Assistant Grade 1 / 2 / 3 Degree Level Exam Divisional Accountant Question DRAFTSMAN CIVIL DRIVER DRIVER CUM VEHICLE CLEANER DRIVER GRADE II DRIVER GRADE II (HDV) DRUGS INSPECTOR DTP OPERATOR Expected Questions Female warden FIELD ASSISTANT FIREMAN (Trainee) HOUSE KEEPER HSA HSA :- ARABIC HSST HSST : COMPUTER SCIENCE HSST : ENGLISH JUNIOR ASSISTANT JUNIOR ASSISTANT CUM TYPIST JUNIOR HEALTH INSPECTOR JUNIOR LAB ASSISTANT JUNIOR SCIENTIFIC OFFICER Kannada KSEB Sub-Engineer LAB ASSISTANT LABORATORY ASSISTANT LABORATORY TECHNICAL ASSISTANT Last Grade Servant LD Typist LDC LDC 2003 LDC 2005 Lecturer LECTURER IN FOOD SCIENCE LIBRARIAN Librarian Grade II LIFT OPERATOR LINEMAN LIVESTOCK INSPECTOR GRADE 2 LOWER DIVISION TYPIST LP SCHOOL ASSISTANT Male Warden Medical Records Librarian Grade II MODEL QUESTIONS Municipal Secretary Grade 3 Munnicipal Secretary OVERSEER PERSONAL ASSISTANT PHARMACIST GRADE 2 Police Constable POSTAL/SORTING ASSISTANT PSC Expected Questions PSC Question Bank REPORTER GRADE II RESEARCH OFFICER Reserve Conductor Sales Assistant Secretariat Assistant SECURITY GUARD SET Exam Special Branch Assistant STENO TYPIST GRADE II STENOGRAPHER Stenographer Grade II SUB INSPECTOR OF POLICE SURVEYOR GRADE II TAILORING INSTRUCTOR Tamil Teaching Posts TRACER TRADESMAN - SURVEY TRIBAL EXTENSION OFICER Typist Grade II VEO
Thanks for Your Visit, Visit Again. DISCLAIMER :- If any of the information available on this blog violates or infringes any of your copyright protection, leave a comment . This blog makes no representations as to accuracy, completeness, correctness or validity of any information on this site and will not be liable for any errors, or delays in this information. The information contained in this blog is subject to change without notice. All the content avilable on this blog is informational purpose only.Reproduction and republishing of contents from here to any other websites or blogs is strictly prohibited.
Template By Kunci Dunia