This site is associated with Kerala PSC Helper.com, Here you can Read and Download Previous Question Papers of Various Examination Conducted by Kerala PSC and Other important Organisations.

Kerala PSC Munnicipal Secretary Answer Key 2015

Releted Posts With this Label

Kerala Public Service Commission Municipal Secretary in Urban Affairs Department Previous Question Paper. This Examination is held on 04 July 2015 by Public Service Commission in Various Centers Around Kerala. Please Read the following Question and Score More Mark in Your Upcomming Examination Of Kerala Public Service Commission.
1. A liquid having pH value more than 7 is?
Answer :- Lime Water

2. Which amoung the following is not correctly paired
Answer:- Dynamo - Alfred Nobel



3. The instrument used to measure the growth of plant is
Answer:- Auxanometer

4. Which one among the following is a molecular scissor?
Answer:-Restriction endonuclease

5. First nuclear reactor in India is?
Answer:- Apsara

6. Which element is in chlorophyll?
Answer:- Mg

7. Which is the following is not a viral diseases?
Answer:- Malaria

8. Richard Stallman is in connection with?
Answer:- Free Operating System

9. Who among the following in India was the first winner of Nobel prize in Physics?
Answer :- C.V.Raman

10. Over production of which hormone leads to exophthalmic goiture?
Answer:- Tyroxine

11. Asian Games 20114 was held at?
Answer:- Incheon

12. The Right to Free and Compulsory Education Act was enacted in?
Answer:- 2010

13. The founder of Wiki Leaks is
Answer:- Julian Assange

14. The seventeenth SAARC Summit was held at?
Answer:- Addu

15. Rajeev Awass Yojana aims at?
Answer:- Slum Free India

16. The new name of Planning Commission?
Answer:- NITI Ayog

17. 'One Vision, One Identity, One Community' is the motto of which of the following organisation?
Answer:- ASEAN

18. What is the ordinal number of Ban Ki Moon as the Secretary General of UNO?
Answer:- Eighth

19. Which year was declared as the International Year of Family Farming?
Answer:- 2014

20. Nobel Prize for Literature for 2013 was awarded to?
Answer:- Alice Munro

21. ___ marked the first mass campaign against British Rule led by Indian National Congress.
Answer:- Non Corporation Movement

22. The pioneer Martyer of 1857 revolt?
Answer:- Mangal Pandey

23. Swaraj is my birth right and I shall have it:
Answer:- Bal Gangadar Thilak

24. Who is the Frontier Gandhi?
Answer:- Khan Abdul Gaffer Khan

25. The first Education Minister of free India?
Answer:- Maulana Abdul Kalam Azad

26. was the Grand old man of India?
Answer:- Dadabhai Nauroji

27. What was the important of the year 1942 in the history of India's struggle for Independents?
Answer:- Quit India Movement

28. Who was the political Guru of Mahathma Gandhi?
Answer:- Gopala Krishna Gokhale

29. Who was popularly known as Lion of the Punjab?
Answer:- Lala Lajpat Rai

30. Who was the founder of Benarus Hindu University?
Answer:- Pandit Madan Mohan Malavya

31. What was the original name of Chattampi Swamikal?
Answer:- Kunjan Pillai

32.who is Pulaya Raja in Kerala Renaissance Movement?
Answer:-Ayyankali

33. Which is the largest backwater in Kerala?
Answer:- Vembanad Kayal

34. In which year Sree Narayana Guru established a Shiva temple at Aruvippuram?
Answer:- No Answer 1888

35. A famous Renaissance leader of Kerala who founded Atma Vidya Sangham?
Answer:- Vagbhatananda

36. Social justice and brother hood of man were the cardinal principles of ___ teaching.
Answer:- Ayya Vaikundar

37. For his outstanding and selfless social activities, the people of Kerala honoured with the title'Bharata Kesari' who is that leader?
Answer:- Mannathu Padmanabhan

38. Who is associated with Pidiyari System (a small amount of rice) in Kerala society?
Answer:- Chavara Kuriakose Elias

39. Where is the headquarters of Prathyaksha Reksha Daiva Sabha?
Answer:- Eraviperoor

40. In which year Sree Narayana Guru convened an inter-religious conference at Aluva were gave the noble message of "One Caste, One Religion and One God for Men."
Answer:- 1924

41. The Constitution first Amendment Act sought to?
Answer:- declare that an amendemant passed in accordance with Article 368 will not be law with the meaning of Article 13

42. Who was appointed as the advisor of the Constituent Assembly?
Answer:- B.N.Rao

43. The article in the Constitution which prohibits intoxicating drinks and drugs?
Answer:- Article 47

44. The President of India may sometime simply keep a Bill on his table indefinitely without giving or refusing assent. This is:
Answer:- Pocket Veto

45. A member of State Public Service Commission may resign his office by writing addressed to?
Answer:- The Governor

46. Obiter Dicta is?
Answer:- that part of the judgement which was strictly not necessary for the disposal of the cause or matter before the court

47. The National Commission for Women was constituted in?
Answer:- 1990

48. The number of members by the princely states to the Constituent Assembly were?
Answer:- 93

49. The nomination of members of Rajya Sabha by the President was borrowed by the Constitution of India from?
Answer:- USA

50. Which amoung the following is not a way for acquisition of citizenship in India?
Answer:- Renunciation

51. Which scheme targetes the most vulnerable groups of population including children up to 6 years of age, pregnant women and nursing mothers in backward rural areas, tribal areas and urban slums?
Answer:- ICDS

52. When did Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana formally launched?
Answer:- 2010

53. Which is the thrust areas of Prime Minister's Rozgar Yojana?
Answer:- Unemployed youth

54. In Kerala which Programme is formally registered as the State Povery Eradication Mission a socity registered under the Travancore Kochi Literary Scientific and Charitable Society Act?
Answer:- Kudumbasree

55. Expand NREGP
Answer:- National Rural Employment Guarantee Programme

56. Which is the grass root functionary of Kudumbasree?
Answer:- NHG

57. Which is the thrust area of Valmiki Ambedkar Awass Yojana?
Answer:- Urban slums

58. When was Andyodaya Anna Yojana launched?
Answer:- December 25, 2000

59. Which is not included in Bhatath Norman
Answer:- The rural Health

60. Expand IAY?
Answer:- Indiara Awaas Yojana

61. In 1983, who defined the term Computer Virus?
Answer:- Fred Cohen

62.When IT Act,200 of India came into force?

Answer:- 17 October 2000

63. Unauthorized attempts to buypass the security mechanism of an information system network is called?
Answer:- Hacking

64. A printer is this kind of a device?
Answer:- Output

65. Which one is a text editor for Microsoft Windows?
Answer:- Notepad

66. Software which allows the user to load a web page is called?
Answer:- Browser

67. Which of the following computer language is used for Artificial Intelligence?
Answer:- PROLOG

68. Programmed Instruction to the computer is known as?
Answer:- code

69. IBM 1401 is ____ Generation computer.
Answer:- Second

70. The term associated with the processing speed of computer?
Answer:- MIPS
Get Free Updates:
*Please click on the confirmation link sent in your Spam folder of Email*
Previous
Next Post »
0 Comments for "Kerala PSC Munnicipal Secretary Answer Key 2015"

 

Name of Post

Aaya Agricultural Assistant Grade 2 AGRICULTURAL OFFICER ARMED POLICE SUB INSPECTOR Assistant Compiler Assistant Electrical Inspector ASSISTANT GRADE II Assistant Labour Officer Assistant Salesman ASSISTANT TRANSPORT OFFICER BANKING ASSISTANCE BEAT FOREST OFFICER BINDER Block Development Officer Block Panchayath Secretary BOAT LASCAR CASHIER CHEMIST (CATTLE FEED PLANT) CIVIL EXCISE OFFICER CLERK/CASHIER CO-OPERATIVE BANK CLERK COMMERCIAL TAX OFFICER Company/Corporation Assistant Grade 2 Confidential Assistant Grade 1 / 2 / 3 Degree Level Exam Divisional Accountant Question DRAFTSMAN CIVIL DRIVER DRIVER CUM VEHICLE CLEANER DRIVER GRADE II DRIVER GRADE II (HDV) DRUGS INSPECTOR DTP OPERATOR Expected Questions Female warden FIELD ASSISTANT FIREMAN (Trainee) HOUSE KEEPER HSA HSA :- ARABIC HSST HSST : COMPUTER SCIENCE HSST : ENGLISH JUNIOR ASSISTANT JUNIOR ASSISTANT CUM TYPIST JUNIOR HEALTH INSPECTOR JUNIOR LAB ASSISTANT JUNIOR SCIENTIFIC OFFICER Kannada KSEB Sub-Engineer LAB ASSISTANT LABORATORY ASSISTANT LABORATORY TECHNICAL ASSISTANT Last Grade Servant LD Typist LDC LDC 2003 LDC 2005 Lecturer LECTURER IN FOOD SCIENCE LIBRARIAN Librarian Grade II LIFT OPERATOR LINEMAN LIVESTOCK INSPECTOR GRADE 2 LOWER DIVISION TYPIST LP SCHOOL ASSISTANT Male Warden Medical Records Librarian Grade II MODEL QUESTIONS Municipal Secretary Grade 3 Munnicipal Secretary OVERSEER PERSONAL ASSISTANT PHARMACIST GRADE 2 Police Constable POSTAL/SORTING ASSISTANT PSC Expected Questions PSC Question Bank REPORTER GRADE II RESEARCH OFFICER Reserve Conductor Sales Assistant Secretariat Assistant SECURITY GUARD SET Exam Special Branch Assistant STENO TYPIST GRADE II STENOGRAPHER Stenographer Grade II SUB INSPECTOR OF POLICE SURVEYOR GRADE II TAILORING INSTRUCTOR Tamil Teaching Posts TRACER TRADESMAN - SURVEY TRIBAL EXTENSION OFICER Typist Grade II VEO
Thanks for Your Visit, Visit Again. DISCLAIMER :- If any of the information available on this blog violates or infringes any of your copyright protection, leave a comment . This blog makes no representations as to accuracy, completeness, correctness or validity of any information on this site and will not be liable for any errors, or delays in this information. The information contained in this blog is subject to change without notice. All the content avilable on this blog is informational purpose only.Reproduction and republishing of contents from here to any other websites or blogs is strictly prohibited.
Template By Kunci Dunia