This site is associated with Kerala PSC Helper.com, Here you can Read and Download Previous Question Papers of Various Examination Conducted by Kerala PSC and Other important Organisations.

Kerala PSC LIVESTOCK INSPECTOR GRADE II Previous Question paper

Releted Posts With this Label


Kerala PSC Previous Question paper of LIVESTOCK INSPECTOR GRADE II | PSC Previous Question paper of LIVESTOCK INSPECTOR GRADE II | LIVESTOCK INSPECTOR GRADE II Previous Question Paper | Previous Question paper of LIVESTOCK INSPECTOR GRADE II | Kerala PSC LIVESTOCK INSPECTOR GRADE II Previous Question Paper | PSC LIVESTOCK INSPECTOR GRADE II Previous Question Paper | KPSC LIVESTOCK INSPECTOR GRADE II Previous Question Paper
--------------------
Question Paper  Code:9/2015/OL
Category Code:  113/2013
Exam:  Livestock Inspector Grade  II
Medium of Question:  English
Date of Test   18-05-2015
Question1:-Which is the oldest  mountain range  in India?
A:-Himalaya
B:-Aravalli range
C:-Western Ghats
D:-Eastern Ghats
Correct Answer:- Option-B
Question2:-Which of the following river  valley  separate the mountain ranges  Vindhays and Satpuras ?
A:-Yamuna
B:-Ganga
C:-Narmada
D:-Hughly
Correct Answer:- Option-C
Question3:-Where is the famous Sundarban National park situated?
A:-Arunachal Pradesh
B:-Assam
C:-West Bengal
D:-Tripura
Correct Answer:- Option-C
Question4:-What is the ancient name of coastal Odisha?
A:-Sanchi
B:-Maski
C:-Rupnath
D:-Kalinga
Correct Answer:- Option-D
Question5:-Who was the President of the Second Session of the Indian  National Congress?
A:-Badaruddin Tyabji
B:-W C Banerjee
C:-George Yule
D:-Dadabhai Naroji
Correct Answer:- Option-D
Question6:-Which movement was connected with the tinkathia system?
A:-Champaran
B:-Kheda
C:-Ahammadabad
D:-Khilafat
Correct Answer:- Option-A
Question7:-Who was the first Deputy  Chairperson of the National Planning Commission?
A:-Pandit  Jwaharlal Nehru
B:-Gulzari Lal Nanda
C:-Dr.S.Radhakrishnan
D:-Dr.B.N.Chopra
Correct Answer:- Option-B
Question8:-Where is the famous Dam Bhakra Nangal situated in?
A:-Bihar
B:-Gujarath
C:-Himachal Pradesh
D:-Punjab
Correct Answer:- Option-C
Question9:-Who introduced Khudai Khidmatgars a non-violent voluntary groups  among the Pathans ?
A:-Muhammadali Jinnah
B:-Moulana Shoukat Ali
C:-Abbas Tyabji
D:-Khan Abdul Ghafar Khan
Correct Answer:- Option-D
Question10:-Which among the following movements is connected with the Chauri Chaura incident?
A:-Non Co-operation Movement
B:-Simmon  Commission
C:-Salt Satyagraha
D:-Quit India Movement
Correct Answer:- Option-A
Question11:-Which among the following river  banks  the famous Mamamkam festival was held ?
A:-Periyar
B:-Pamba
C:-Bharathapuzha
D:-Achan Kovilar
Correct Answer:- Option-C
Question12:-who was the author  of the well-known work Kannerum Kinavum ?
A:-V T Bhattatirippad
B:-Akkitham
C:-Dr.Palpu
D:-Premji
Correct Answer:- Option-A
Question13:-Where is the famous tourist center  Vythalmala located?
A:-Kasaragod
B:-Kannur
C:-Wynad
D:-Kozhikode
Correct Answer:- Option-B
Question14:-Who was the leader of the first Agricultural Strike in Kerala ?
A:-A K Gopalan
B:-E M S Namboodirippad
C:-Pandit Karuppan
D:-Ayyankali
Correct Answer:- Option-D
Question15:-Who founded the famous ashram  at Alathur?
A:-Thycaud Ayya
B:-Brhmananda Sivayogi
C:-Kumaraguru
D:-Chattampi Swamikal
Correct Answer:- Option-B
Question16:-In which  among the following film, Swaraj  Venjaramoodu has won the National award  for Best Actor  in 2013 ?
A:-Pedithondan
B:-Orunal Varum
C:-Perariyathavar
D:-Daivathine Swantham Cletus
Correct Answer:- Option-C
Question17:-Who is the youngest recipient of Nobel Prize for Peace  ?
A:-William Lowarence Bragg
B:-Werner Heisenberg
C:-Paul A M Dirc
D:-Malala Yousafzal
Correct Answer:- Option-D
Question18:-Who wrote the famous novel The Luminaries, which won the Booker Prize for fiction in 2013 ?
A:-Natalie Hayen
B:-Eleanor Catton
C:-Martha Kearney
D:-Stuart Kelley
Correct Answer:- Option-B
Question19:-Who is the present President of  Sri Lanka ?
A:-Maithripala Sirisena
B:-Mahindra Rajapaksa
C:-Ranil Wickremesinghe
D:-Chandrika Kumaratunga
Correct Answer:- Option-A
Question20:-When was the first  annual Indian  Premier League Cricket Tournament started ?
A:-2006
B:-2007
C:-2008
D:-2009
Correct Answer:- Option-C
Question21:-Which among the following meat has the lowest  level of cholesterol?
A:-chicken
B:-chevon
C:-rabbit
D:-pork
Correct Answer:- Option-C
Question22:-In caprines milk feeding can be completely stopped for kids at an age of
A:-3 months
B:-2 months
C:-5 months
D:-4 months
Correct Answer:- Option-A
Question23:-The common  disinfectant used at naval cord at the time of birth  is
A:-Betadine
B:-Tincture Iodine
C:-Dettol
D:-Potassium permanganate
Correct Answer:- Option-B

Question24:-The age of weaning in piglets is
A:-9 weeks
B:-7 weeks
C:-10 weeks
D:-8 weeks
Correct Answer:- Option-D
Question25:-The average daily roughage consumption of an adult  rabbit is
A:-100g
B:-200g
C:-300g
D:-400g
Correct Answer:- Option-B
Question26:-Pashmina is obtained from
A:-Karanah
B:-Saanen
C:-Kashmiri
D:-Merino
Correct Answer:- Option-C
Question27:-The optimum boar:sow ratio  for breeding is
A:-1:25
B:-1:20
C:-1:15
D:-1:10
Correct Answer:- Option-A
Question28:-Which is not related to horse?
A:-colt
B:-filly
C:-mare
D:-gilt
Correct Answer:- Option-D
Question29:-An adult  male goat is called
A:-stallion
B:-doe
C:-buck
D:-ram
Correct Answer:- Option-C
Question30:-Dorsal indicates
A:-under surface of the body
B:-front of the body
C:-rear of the body
D:-upper surface of the body
Correct Answer:- Option-D
Question31:-Which of the following organ is not seen in the abdominal cavity of a heifer?
A:-uterus
B:-spleen
C:-caecum
D:-liver
Correct Answer:- Option-A
Question32:-The fleshy prominent mass lying between the forelimbs of a cattle  is called
A:-stifle
B:-brisket
C:-croup
D:-loin
Correct Answer:- Option-B
Question33:-Among the following which is not used to control the head and neck of animals?
A:-muzzle
B:-cradle
C:-trevis
D:-halter
Correct Answer:- Option-C
Question34:-A Himalayan sheep breed  is
A:-Lohi
B:-Gurez
C:-Nellore
D:-Bikaneri
Correct Answer:- Option-B
Question35:-Which is a cattle  breed?
A:-Ayrshire
B:-Berkshire
C:-Hampshire
D:-Yorkshire
Correct Answer:- Option-A
Question36:-A solid, broad  comb, terminating in a tapering spike is
A:-pea
B:-single
C:-walnut
D:-rose
Correct Answer:- Option-D
Question37:-The teeth which are examined first for age determination in cattle  are
A:-premolars
B:-canines
C:-molars
D:-incisors
Correct Answer:- Option-D
Question38:-The normal  rectal temperature of goat is about
A:-103.5°F
B:-101.5°F
C:-99.2°F
D:-105.3°F
Correct Answer:- Option-A
Question39:-Scrotum is absent  in
A:-stallion
B:-ram
C:-cock
D:-boar
Correct Answer:- Option-C
Question40:-The composition of biogas  is
A:-25% methane  and 75% carbon dioxide
B:-75% methane  and 25% carbon dioxide
C:-25% methane  and 75% hydrogen sulphide
D:-75% methane  and 25% hydrogen sulphide
Correct Answer:- Option-B
Question41:-A type of dairy  farming in which only lactating animals are reared is
A:-specialised farm
B:-family cow
C:-corral dairying
D:-milk colonies
Correct Answer:- Option-C
Question42:-Isolation boxes in a dairy  farm are intended to house
A:-diseased animals
B:-vicious bulls
C:-cows nearing calving
D:-early weaned  calves
Correct Answer:- Option-A
Question43:-The ideal  environmental temperature for high producing dairy  cows is
A:-30-35°C
B:-25-29°C
C:-17-24°C
D:-5-16°C
Correct Answer:- Option-D
Question44:-The present breeding policy for cattle  in Kerala is
A:-grading up
B:-cross breeding
C:-line breeding
D:-out crossing
Correct Answer:- Option-B
Question45:-According to PFA rules, milk containing a minimum of 1.5% fat and 9% SNF is
A:-double  toned milk
B:-toned milk
C:-standardised milk
D:-recombined milk
Correct Answer:- Option-A
Question46:-During calving, the rupture of first water bag indicates
A:-beginning of first stage
B:-beginning of second  stage
C:-beginning of third stage
D:-end of second  stage
Correct Answer:- Option-B
Question47:-The rumen activity in calves  begin  by the age of
A:-6-8 months
B:-1-2 months
C:-2-4 months
D:-4-6 months
Correct Answer:- Option-D
Question48:-The ideal  annual culling percentage in cows should  be
A:-5%
B:-10%
C:-20%
D:-30%
Correct Answer:- Option-C
Question49:-The enzymatic digestion in ruminant stomach  occurs at
A:-abomasum
B:-omasum
C:-reticulum
D:-rumen
Correct Answer:- Option-A
Question50:-The nutrient which  is needed  in largest quantity by the animals is
A:-protein
B:-fat
C:-carbohydrate
D:-minerals
Correct Answer:- Option-C
Question51:-Which of the following feed ingredient has the highest amount of crude  protein?
A:-cotton seed cake
B:-ground  nut cake
C:-yellow  maize
D:-cow pea
Correct Answer:- Option-B
Question52:-A leguminous fodder  is
A:-CO 3
B:-signal grass
C:-maize
D:-cow pea
Correct Answer:- Option-D
Question53:-peak yield in cattle  is obtained by
A:-30-90 days after calving
B:-20-50 days after calving
C:-70-100 days after calving
D:-90-120 days after calving
Correct Answer:- Option-A
Question54:-Which is not related to clean  milk production?
A:-washing udder  with iodophore
B:-discarding foremilk
C:-using hooded  milking pail
D:-none of the above
Correct Answer:- Option-D
Question55:-According to PFA rules, cow milk in Kerala should  contain
A:-3% fat and 8% SNF
B:-3% fat and 8.5% SNF
C:-3.5% fat and 8.5% SNF
D:-3.5% fat and 8% SNF
Correct Answer:- Option-C
Question56:-Milk sugar  is
A:-maltose
B:-lactose
C:-casein
D:-lactalbumin
Correct Answer:- Option-B
Question57:-The most common  method  used for pasteurisation of packed milk obtained in the market  is
A:-HTST  system
B:-LTLT system
C:-UHT system
D:-sterilization
Correct Answer:- Option-A
Question58:-According to PFA rules, cream  should  contain a milk fat percentage of
A:-10
B:-80
C:-25
D:-99
Correct Answer:- Option-C
Question59:-A fermented milk product is
A:-butter
B:-channa
C:-khoa
D:-lassi
Correct Answer:- Option-D
Question60:-High fever up to 106°F, hot swelling at throat  and surroundings and difficult respiration are mainly seen in
A:-brucellosis
B:-haemorrhagic septicaemia
C:-tuberculosis
D:-black quarter
Correct Answer:- Option-B
Question61:-The average daily feed consumption of an adult quail will be
A:-20-30g
B:-30-40g
C:-40-50g
D:-50-60g
Correct Answer:- Option-A
Question62:-Which of the following is not a distinguishing character between a male and female  turkey?
A:-males have black  beards  below  the neck
B:-females  have black  speckles on throat
C:-males are usually heavier than females
D:-males produce a peculiar sound called struting
Correct Answer:- Option-B
Question63:-The species which  is more susceptible to aflatoxicosis is
A:-chicken
B:-quail
C:-duck
D:-turkey
Correct Answer:- Option-C
Question64:-Vitamin A deficiency in chicken leads to
A:-Crazy  chick disease
B:-polyneuritis
C:-curled toe paralysis
D:-nutritional roup
Correct Answer:- Option-D
Question65:-RDF vaccination in chicken is given at an age of
A:-1-7 days
B:-7-14 days
C:-14-21 days
D:-21-28 days
Correct Answer:- Option-A
Question66:-Hatchery operations does not include
A:-dubbing
B:-sexing
C:-setting
D:-brooding
Correct Answer:- Option-D
Question67:-In broiler processing, removal of small hairlike feathers by passing flame all over the body of the carcass is known  as
A:-trussing
B:-singeing
C:-scalding
D:-pinning
Correct Answer:- Option-B
Question68:-For a good layer flock  feed efficiency will be
A:-2
B:-2.5
C:-1.75
D:-2.25
Correct Answer:- Option-C
Question69:-A filler flat will hold
A:-a dozen of eggs
B:-36 eggs
C:-360 eggs
D:-30 eggs
Correct Answer:- Option-D
Question70:-Adlibitum feeding means
A:-feeding only on alternate days
B:-feed and water is made available at all times
C:-only feed is made available at all times
D:-none of these
Correct Answer:- Option-B
Question71:-For layer farming, how many layer houses are needed  for each rearing house?
A:-three
B:-one
C:-two
D:-four
Correct Answer:- Option-A
Question72:-A breed  having yellow  skin, red ear lobe, feathered shank, brown  shelled egg and loose plumage is
A:-Rhode Island  Red
B:-Sussex
C:-Cochin
D:-White Leghorn
Correct Answer:- Option-C
Question73:-The egg albumen is formed  in the
A:-infundibulum
B:-magnum
C:-isthmus
D:-uterus
Correct Answer:- Option-B
Question74:-In fowls feed storage is the main function of
A:-caeca
B:-gizzard
C:-cloaca
D:-crop
Correct Answer:- Option-D
Question75:-Feathers are arranged in definite feather tracts  called
A:-pterylae
B:-stigma
C:-filoplumes
D:-quill
Correct Answer:- Option-A
Question76:-The cholesterol content in a hen's egg is
A:-100-200mg
B:-300-400mg
C:-200-300mg
D:-400-500mg
Correct Answer:- Option-C
Question77:-The floor space requirement for broilers is
A:-790 square  centimeter
B:-930 square  centimeter
C:-850 square  centimeter
D:-730 square  centimeter
Correct Answer:- Option-B
Question78:-The scientific name of duck is
A:-Anas platyrrhynchos
B:-Meleagris gallopavo
C:-Anser anser
D:-Numida meleagris
Correct Answer:- Option-A
Question79:-The chemicals used for fumigation are
A:-potassium permanganate and iodine
B:-bleaching powder and formalin
C:-bleaching powder and iodine
D:-potassium permanganate and formalin
Correct Answer:- Option-D
Question80:-Culling should be practiced in
A:-chicks and layers
B:-growers and breeders
C:-both 1 and 2
D:-none of these
Correct Answer:- Option-C

Question81:-Which cell organelle is known  as the "power  house of the cell"?
A:-Ribosome
B:-Mitochondria
C:-Chloroplast
D:-Nucleus
Correct Answer:- Option-B
Question82:-Which among the following microbes is involved in the production of biogas?
A:-Lactic acid bacillus
B:-Yeast
C:-Clostridium
D:-Methanogens
Correct Answer:- Option-D
Question83:-Which plant  is known  as the "terror of Bengal"?
A:-Water hyacinth
B:-Water lily
C:-Pistia
D:-Hydrilla
Correct Answer:- Option-A
Question84:-Which among the following is not used for digesting proteins?
A:-Pepsin
B:-Amylase
C:-Trypsin
D:-Carboxypeptidase
Correct Answer:- Option-B
Question85:-The polymerase enzyme used in PCR  technique is isolated from:
A:-Bacillus thuringiensis
B:-Thermus aquaticus
C:-Escherichia coli
D:-Agrobacterium tumefaciens
Correct Answer:- Option-B
Question86:-The interaction between an orchid plant growing on a mango tree is an example for:
A:-Parasitism
B:-Mutualism
C:-Commensalism
D:-Competition
Correct Answer:- Option-C
Question87:-The capacity of a plant cell to generate a whole plant  is called:
A:-Totipotency
B:-Parthenogenesis
C:-Apomixis
D:-Polyembryony
Correct Answer:- Option-A
Question88:-In DNA,  the nucleotides are linked together to form polynucleotides using:
A:-Glycosidic linkage
B:-Hydrogen bond
C:-Phospho diester linkage
D:-Disulphide bond
Correct Answer:- Option-C
Question89:-If the tRNA anticodon loop has "UAC" as the anticodon,then which  aminoacid will be attached to its "amino  acid acceptor end"?
A:-Serine
B:-Tyrosine
C:-glycine
D:-Methionine
Correct Answer:- Option-D
Question90:-The surgical method  of sterilisation in males is:
A:-Vasectomy
B:-Tubectomy
C:-M T P
D:-I U D
Correct Answer:- Option-A
Question91:-Which among the following is not a characteristic feature of phylum  Arthropoda?
A:-Radial symmetry
B:-Jointed  appendages
C:-Open circulatory system
D:-Chitinous exoskeleton
Correct Answer:- Option-A
Question92:-The technique of growing plants  without soil, in nutrient solution is known  as:
A:-Aqua culture
B:-Micropropagation
C:-Horticulture
D:-Hydroponics
Correct Answer:- Option-D
Question93:-The pigment that gives red colour to red algae  is:
A:-Fucoxanthin
B:-Phycoerythrin
C:-Phycocyanin
D:-Haemoglobin
Correct Answer:- Option-B
Question94:-The joint between the skull  and atlas vertebra is:
A:-Saddle  joint
B:-Hinge joint
C:-Fibrous joint
D:-Pivot joint
Correct Answer:- Option-D
Question95:-Which among the following is the "dihybrid phenotypic ratio"  according to Mendelian inheritance?
A:-3:1
B:-1:2:1
C:-9:3:3:1
D:-1:1
Correct Answer:- Option-C
Question96:-Resistance of bacteria against antibiotics is an example for the evolution by:
A:-Genetic drift
B:-Adaptive radiation
C:-Anthropogenic action
D:-Genetic recombination
Correct Answer:- Option-C
Question97:-Which of the following is not obtained from the plant Cannabis sativa?
A:-Cocaine
B:-Marijuana
C:-Hashish
D:-Charas
Correct Answer:- Option-A
Question98:-Which of the following is a composite gland?
A:-Adrenal
B:-Parathyroid
C:-Pancreas
D:-Pituitary
Correct Answer:- Option-C
Question99:-In meiosis,chromosomal cross over take place  during which of the following stages?
A:-Leptotene
B:-Zygotene
C:-Pachytene
D:-Diplotene
Correct Answer:- Option-C
Question100:-The primary carbon dioxide acceptor in C4 plants  is:
A:-Phospho enol pyruvate
B:-RuBP
C:-Phospho gyceric acid
D:-Oxalo acetic acid
Correct Answer:- Option-A
Get Free Updates:
*Please click on the confirmation link sent in your Spam folder of Email*
Previous
Next Post »
0 Comments for "Kerala PSC LIVESTOCK INSPECTOR GRADE II Previous Question paper"

 

Name of Post

Aaya Agricultural Assistant Grade 2 AGRICULTURAL OFFICER ARMED POLICE SUB INSPECTOR Assistant Compiler Assistant Electrical Inspector ASSISTANT GRADE II Assistant Labour Officer Assistant Salesman ASSISTANT TRANSPORT OFFICER BANKING ASSISTANCE BEAT FOREST OFFICER BINDER Block Development Officer Block Panchayath Secretary BOAT LASCAR CASHIER CHEMIST (CATTLE FEED PLANT) CIVIL EXCISE OFFICER CLERK/CASHIER CO-OPERATIVE BANK CLERK COMMERCIAL TAX OFFICER Company/Corporation Assistant Grade 2 Confidential Assistant Grade 1 / 2 / 3 Degree Level Exam Divisional Accountant Question DRAFTSMAN CIVIL DRIVER DRIVER CUM VEHICLE CLEANER DRIVER GRADE II DRIVER GRADE II (HDV) DRUGS INSPECTOR DTP OPERATOR Expected Questions Female warden FIELD ASSISTANT FIREMAN (Trainee) HOUSE KEEPER HSA HSA :- ARABIC HSST HSST : COMPUTER SCIENCE HSST : ENGLISH JUNIOR ASSISTANT JUNIOR ASSISTANT CUM TYPIST JUNIOR HEALTH INSPECTOR JUNIOR LAB ASSISTANT JUNIOR SCIENTIFIC OFFICER Kannada KSEB Sub-Engineer LAB ASSISTANT LABORATORY ASSISTANT LABORATORY TECHNICAL ASSISTANT Last Grade Servant LD Typist LDC LDC 2003 LDC 2005 Lecturer LECTURER IN FOOD SCIENCE LIBRARIAN Librarian Grade II LIFT OPERATOR LINEMAN LIVESTOCK INSPECTOR GRADE 2 LOWER DIVISION TYPIST LP SCHOOL ASSISTANT Male Warden Medical Records Librarian Grade II MODEL QUESTIONS Municipal Secretary Grade 3 Munnicipal Secretary OVERSEER PERSONAL ASSISTANT PHARMACIST GRADE 2 Police Constable POSTAL/SORTING ASSISTANT PSC Expected Questions PSC Question Bank REPORTER GRADE II RESEARCH OFFICER Reserve Conductor Sales Assistant Secretariat Assistant SECURITY GUARD SET Exam Special Branch Assistant STENO TYPIST GRADE II STENOGRAPHER Stenographer Grade II SUB INSPECTOR OF POLICE SURVEYOR GRADE II TAILORING INSTRUCTOR Tamil Teaching Posts TRACER TRADESMAN - SURVEY TRIBAL EXTENSION OFICER Typist Grade II VEO
Thanks for Your Visit, Visit Again. DISCLAIMER :- If any of the information available on this blog violates or infringes any of your copyright protection, leave a comment . This blog makes no representations as to accuracy, completeness, correctness or validity of any information on this site and will not be liable for any errors, or delays in this information. The information contained in this blog is subject to change without notice. All the content avilable on this blog is informational purpose only.Reproduction and republishing of contents from here to any other websites or blogs is strictly prohibited.
Template By Kunci Dunia