This site is associated with Kerala PSC Helper.com, Here you can Read and Download Previous Question Papers of Various Examination Conducted by Kerala PSC and Other important Organisations.

Kerala PSC LINEMAN Previous Question Paper - 3

Releted Posts With this Label


PART 1 (1-20) | PART 2 (21 - 40) | PART 3 (41 - 60) | PART 4 (61 - 80) | PART 5 (81 - 100)

Kerala PSC Previous Question paper of LINEMAN| PSC Previous Question paper of LINEMAN| LINEMAN Previous Question Paper | Previous Question paper of LINEMAN | Kerala PSC LINEMAN Previous Question Paper | PSC LINEMAN Previous Question Paper | KPSC LINEMAN Previous Question Paper
NAME OF POST :- LINEMAN (N.C.A)
DEPARTMENT :- P.W.D. Electrical Wing
EXAMINATION DATE :- 16-01-2017
41. Whenever heat is developed in a conductor it is governed by the:
(a) Lenz's Law
(b) Ampere's Law

(c) Joule's Law
(d) Newton's Law

42. Squirrel cage induction motor is a:
(a) High starting torque motor
(b) Low starting torque motor
(c) Both (1) and (2)
(d) None of the above

43. Which are fundamental units?
(a) CGS, FPS and MKS
(b) MKS, MKSA and CGS
(c) CGS, FPS and SI
(d) FPS and MKS

44. The flux density is the flux divided by:
(a) Conductivity
(b) Permeability
(c) Area of cross section
(d) Area of the current carrying conductor

45. A pure resistive circuit in AC follows the:
(a) Ohm's Law
(b) Lenz's Law
(c) Faraday's Law of electrolysis
(d) Kirchhoff's Law

46. Which of the following material has a negative temperature coefficient of resistance?
(a) Brass (b) Copper
(c) Carbon (d) Aluminium

47. 100 W and 40 W lamps are of the same voltage rating the resistance of 40 W lamp is _____.
(a) Higher (b) Lower
(c) The same
(d) Lower with AC higher with DC

48. Metric HP =
(a) 746 watts (b) 746.5 watts
(c) 735.5 watts (d) 735 watts

49. Which lamp will take more current?
(a) 40 watts 200 V
(b) 100 watts 24 V
(c) 1000 watts 230 V
(d) 100 watts 230 V

50. Star/Delta starter used in a:
(a) DC series
(b) DC Shunt
(c) AC single phase
(d) Three phase Induction Motor

51. It is difficult to magnetise steel because of its:
(a) Low permeability
(b) High permeability
(c) High density
(d) High retentivity

52. One Farad is:
(a) One Coulomb per volt
(b) One volt per Coulomb
(c) Joule per volt
(d) Coulomb-Joules


53. Which of the following acts as depolarizer in a Lechlanche cell?
(a) Zinc Chloride
(b) Carbon Powder
(c) Manganese dioxide
(d) Ammonium Chloride

54. What is the method of heat transfer accomplished in a hot water boiler?
(a) Convection
(b) Conduction
(c) Radiation
(d) None of the above

55. Which motor is suitable for rolling mills?
(a) DC shunt motor
(b) DC series motor
(c) DC cumulative motor
(d) DC differential motor

56. Composition of fuse wire:
(a) Lead 40 tin 60
(b) Lead 80 tin 20
(c) Lead 50 tin 50
(d) Lead 60 tin 40

57. Rated capacities of IC TP 300A switch:
(a) 500 V (b) 1000 V
(c) 230 V (d) 250 V

58. XC =
(a) R-XL (b) 2pi Fl
(c) 2 pi FC (d) (1)/ (2piFC)

59. The power factor of a purely resistive circuit is:
(a) Zero (b) Unity
(c) Leading (d) Lagging

60. In star connection line current=
(a) Phase current
(b) √3 Phase current
(c) √2 Phase current
(d) None of the above

ANSWER KEY

41.C, 42.B, 43.A, 44.C, 45.A, 46.C, 47.A, 48.C, 49.C, 50.D, 51.A, 52.A, 53.C, 54.A, 55.C, 56.D, 57.A, 58.D, 59.B, 60.A,

PART 1 (1-20) | PART 2 (21 - 40) | PART 3 (41 - 60) | PART 4 (61 - 80) | PART 5 (81 - 100)
Get Free Updates:
*Please click on the confirmation link sent in your Spam folder of Email*
Previous
Next Post »
0 Comments for "Kerala PSC LINEMAN Previous Question Paper - 3"

 

Name of Post

Aaya Agricultural Assistant Grade 2 AGRICULTURAL OFFICER ARMED POLICE SUB INSPECTOR Assistant Compiler Assistant Electrical Inspector ASSISTANT GRADE II Assistant Labour Officer Assistant Salesman ASSISTANT TRANSPORT OFFICER BANKING ASSISTANCE BEAT FOREST OFFICER BINDER Block Development Officer Block Panchayath Secretary BOAT LASCAR CASHIER CHEMIST (CATTLE FEED PLANT) CIVIL EXCISE OFFICER CLERK/CASHIER CO-OPERATIVE BANK CLERK COMMERCIAL TAX OFFICER Company/Corporation Assistant Grade 2 Confidential Assistant Grade 1 / 2 / 3 Degree Level Exam Divisional Accountant Question DRAFTSMAN CIVIL DRIVER DRIVER CUM VEHICLE CLEANER DRIVER GRADE II DRIVER GRADE II (HDV) DRUGS INSPECTOR DTP OPERATOR Expected Questions Female warden FIELD ASSISTANT FIREMAN (Trainee) HOUSE KEEPER HSA HSA :- ARABIC HSST HSST : COMPUTER SCIENCE HSST : ENGLISH JUNIOR ASSISTANT JUNIOR ASSISTANT CUM TYPIST JUNIOR HEALTH INSPECTOR JUNIOR LAB ASSISTANT JUNIOR SCIENTIFIC OFFICER Kannada KSEB Sub-Engineer LAB ASSISTANT LABORATORY ASSISTANT LABORATORY TECHNICAL ASSISTANT Last Grade Servant LD Typist LDC LDC 2003 LDC 2005 Lecturer LECTURER IN FOOD SCIENCE LIBRARIAN Librarian Grade II LIFT OPERATOR LINEMAN LIVESTOCK INSPECTOR GRADE 2 LOWER DIVISION TYPIST LP SCHOOL ASSISTANT Male Warden Medical Records Librarian Grade II MODEL QUESTIONS Municipal Secretary Grade 3 Munnicipal Secretary OVERSEER PERSONAL ASSISTANT PHARMACIST GRADE 2 Police Constable POSTAL/SORTING ASSISTANT PSC Expected Questions PSC Question Bank REPORTER GRADE II RESEARCH OFFICER Reserve Conductor Sales Assistant Secretariat Assistant SECURITY GUARD SET Exam Special Branch Assistant STENO TYPIST GRADE II STENOGRAPHER Stenographer Grade II SUB INSPECTOR OF POLICE SURVEYOR GRADE II TAILORING INSTRUCTOR Tamil Teaching Posts TRACER TRADESMAN - SURVEY TRIBAL EXTENSION OFICER Typist Grade II VEO
Thanks for Your Visit, Visit Again. DISCLAIMER :- If any of the information available on this blog violates or infringes any of your copyright protection, leave a comment . This blog makes no representations as to accuracy, completeness, correctness or validity of any information on this site and will not be liable for any errors, or delays in this information. The information contained in this blog is subject to change without notice. All the content avilable on this blog is informational purpose only.Reproduction and republishing of contents from here to any other websites or blogs is strictly prohibited.
Template By Kunci Dunia